Stap 3: Literatuuronderzoek

Stap 3: Literatuuronderzoek

  • Wat is een rechterlijke machtiging?
    De rechterlijke machtiging is van toepassing wanneer een zorgvrager niet meer capabel is om zelfstandig beslissingen te maken over zijn eigen welbevinden, hiervoor is een recente geneeskundige verklaring nodig. Deze wordt meestal gemaakt door een psychiater. Een rechter zal een gesprek hebben met de desbetreffende zorgvrager en dan de beslissing maken of een zorgvrager opgenomen moet worden of niet.
  • Wat is de crisisdienst en wat kan deze voor iemand betekenen?
    De crisisdienst is een opvang die tijdelijk onderdak en begeleiding biedt voor mensen die dringend psychische hulp nodig hebben. De crisisdienst is elke dag bereikbaar en heeft een team van psychiaters, psychologen en verpleegkundigen die hulp bieden. Het crisisteam zal bepalen welke hulp/behandeling er nodig is. Het gezin en/of familie zal hierbij betrokken worden. Na deze bepaling zal er besloten worden of de zorgvrager na acute behandeling weer naar huis mag of dat deze in een instelling zal gaan verblijven voor verdere behandeling.
  • Wat houdt een gevaarcriterium in?
    Een gevaarscriterium is van toepassing wanneer een zorgvrager niet zelfstandig buiten een instelling kan wonen. De zorgvrager is afhankelijk van hulp en begeleiding. Zonder deze hulp en begeleiding is de zorgvrager een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.
  • Wat is een psychose?
    Bij een psychose heeft iemand een langere of kortere tijd het contact met de werkelijkheid kwijt. Een precieze betekenis van een psychose is er niet echt. Verschijnselen van een psychose kunnen zijn: verwardheid, hallucinaties, verstoord dag- en nachtritme, dingen waarnemen die er in werkelijkheid niet zijn, niet logisch nadenken, etc.

www.dwangindezorg.nl
www.regelhulp.nl
www.ggzfriesland.nl